סיור בפיימונטה, איטליה

חיכינו הרבה.. ובשעה טובה הופ זה הגיע, נחיתה במילאנו ובהתרגשות גדולה לחיצה על הגז וליקב הראשון בכפר ברברסקו.
כן ככה זה התחיל, סיור יקבים מרגש ומקצועי אני ואבי שמתאהב ביין בקצב שלו, בכפרי אזור הלנגה שבמחוז היין פיימונטה שבצפון מערב איטליה, אזור בעל חשיבות היסטורית שמבוססת אדמות, חקלאות ותעשייה מקומית מסורתית.
פיימונטה, אחת מתוך מגוון מחוזות יין באיטליה, נחשבת ל”שקטה” מבחינה תיירותית ובעיקר מעניינת מאוד! עשירה במסורת, ביופי טבעי ובגידול גפנים עם מסורת ארוכה של 6000 שנים. תרבות, גסטרונומיה מקומית ומגוון רחב של יינות וזנים מקומיים שלא ניתנים לחיקוי. אבל בעיקר, ניחנת בקצב משלה, אחר.. כזה עם המון בטחון וכאילו דברים מתנהלים שם מעצמם – מתרחקת מגלובליזציה מודרנית וקרובה להיות אותנטית ובטוחה בעצמה.

חקלאות היין בפיימונטה בעלת חשיבות וייחודיות גבוה, טיפוח ואריגה של חקלאים מקומיים במהלך שנים רבות ושתוצאתו הכרה גדולה וגורפת ליינות המחוז החשוב. בפיימונטה שפירושה “למרגלות ההר”, יש למעלה מ 120,000 חברות חקלאיות קטנות שמעבדות את אדמתן ולמעלה מ 50% מהקרקעות החקלאיות ממוקמות בהרים ובגבעות וליבולים הייחודיים יש כמובן איכויות גבוהות.

היסטוריה על הקצה

נביולו – החשוב בענבי פיימונטה, מוזכר בכתבים ההיסטוריים כזן שניטע לפני למעלה מ 2000 שנים בצפון פיימונטה והוזכר כבעל מאפיינים ברורים: מאחר להבשיל וחסין בטמפרטורות נמוכות.
בראשית החקלאות באיטליה, עיבדו כרמים לאורך עצים, אך בפיימונטה התקדמו ופיתחו שיטות חדשות – למשל ענב הנביולו גדל נמוך ובסמוך לאדמה, גם זנים שונים כמו ארנייז, קורטז, ברברה ודולצ’טו, האופייניים לפיימונטה, יוצרו עוד מימי הביניים אבל כיינות מתוקים.

המאה ה 11- מנזרים בעיקר ממונפרטו שהתעניינו בעיבוד גפנים ובמיוחד נזירים בנדיקטינים (שבמרכז חייהם התפילה ועבודת הכפיים) שבנחישותם מצליחים לפתח את כלכלת האזור ואת כוח העבודה המקומי על האדמות, שיצר עצמאות חדשה לכפריים, העניים ועובדי האדמה.

המאה ה 17-  חלקים גדולים של ה LANGHE כוסו בגפנים ורוב היין שיוצר נמכר מחוץ לגבולות פיימונטה. לאנשי האצולה היה חלק ניכר בהתפתחות הגפנים שכן באחוזות הכפר שלהם הם החזיקו בכרמים שאותם הם עיבדו.

המאה ה 18- שותים נביולו מבעבע ומתקתק ואפילו כיין רוזה (CHIARETTO) – גם תומאס ג’פרסון תיאר אותו כמבעבע, עדין ומתקתק, מי שמכיר את תכונות הנביולו מבין למה עברו לגרסה היבשה..
המחצית השנייה של המאה ה 18- ניסיון כושל לייצא יינות נביולו לאנגליה מכיוון שהיין לא שרד את המסע. אך בשנת 1819 הייצוא פרח הודות להעברת היין בחביות ובהמשך גם בבקבוקי זכוכית.

1844 יין הברולו הראשון! שלושת המיוחסים – הרוזן CAVOUR, המרקיז FALLETTI והמלךCARLO ALBERTO, “ החזיקו יועצי יין מנוסים ששיפרו את איכות גפני הנביולו, התסיסו יין בחביות קטנות והשתמשו בביסולפיט לשמירת היגיינת היין.

במחצית השנייה של המאה ה 19- הכלכלה עולה ותורמת להתפתחות וייצור היין בפיימונטה ובכך יוצרת ביקוש ליינות איכותיים. מחקרים הביאו לנטישת כרמים וגפנים שגדלו במישור ונטיעות חדשות נערכו רק בגבעות פיימונטה. זנים שאינם רגישים למחלות תפסו יותר מקום בכרמים.

תחילת המאה ה 20- התעשייה בפיימונטה מתקשה בגלל עוני ומחלת הפילוקסרה.

1945 שיקום כרמים בפיימונטה בזכות גפנים עמידים למחלות שסיפקו הכרה גבוה יותר לזנים האדומים ברברה, דולצ’טו ופרייזה. שטח הכרמים של הנביולו האציל צומצם ופיימונטה הופכת למחוז היין שמספק את נפח היין הגבוה באיטליה, עד כדי כך שהאיטלקי המקומי לגם יין במידה שווה לזו של אכילת לחם.
שליטת מעמד האצולה בכרמים ובשטחים הוחלף בהדרגה לטובת משפחות – חברות שהפכו ליצרניות קטנות וגדולות של כרמי האזור. (מגמה שנמשכת גם היום הודות ליעילות בה ממשיכות המשפחות את השושלת ומעבירות את שרביט ייצור היין לילדיהם).בסוף מלחמת העולם השנייה פיימונטה הפכה למרכז תעשייתי כלכלי מתפתח דבר שהוביל לירידה בכוח העבודה בכרמים.

1990 הצעירים חוזרים לכרמי הכפרים ויצרני היין בפיימונטה חווים תחרות קשה בשווקי היין המקומיים והבינלאומיים וניתן לחוש שחלק לא מבוטל של יקבים מתאמצים לשווק את יינותיהם בשיטות שלא היו נהוגות בעבר. עם זאת ביקור ביקבים המסורתיים ושורשי המסורת החזקים באזור, מספקים חוויה בלתי נשכחת של מחוז יין מופלא ועשיר.

ביקור ביקבים. מרץ 2014.

פגשנו בעלי יקבים, ייננים ושתי מדריכות יין ותיקות, כל כך כיף לציין שכולם היו מקסימים, בעלי יכולת אירוח ורצון לספר את סיפור המקום והיינות. מומלץ לבקר בכל השישה, תאריכים.. תאמו כחודש מראש לפחות.

ביקור פשוט לכאורה אך קסום ומקצועי ביקב ג’יאקומו פנוקיו www.giacomofenocchio.com משפחת פנוקיו שבכפר ברולו, מייצרת מזה חמש דורות יינות טיפוסיים לאזור. המייסד, ג’יאקומו פנוקיו שיינותיו מיוצרים מכרמים שרכש עוד לפני שנקבעו גבולות כרמים לברולו. יקבים חשובים ובעלי שם החלו להתאגד בשנות ה50 במטרה לבדל כרמים ע”פ ניסיונם היום יומי, הם הגישו תוכניות למשרד החקלאות האיטלקי והתוצאה – אזור מחוזק שמייצר יינות שזוכים לכינוי ושם ויוצרים תיירות חזקה תחת יינות מקצועיים ומרשימים.

היין הראשון יוצר ב 1907 וכיום מיצרים ומנהלים את היקב המשפחתי האחים פנוקיו, זכינו לאירוח מאחד האחים קלאודיו פנוקיו, איש צנוע, חביב במיוחד ומלא תשוקה ליין. כרמי הקרו של היקב מהם מיוצרים כל יינות היקב שייכים למשפחת פנוקיו – בוסיה ממונפורטה ד’ אלבה, קנובי בברולו ווילרו מקסטיליונה פאלטו.

צריך קצת מזל.. ויכולנו לשמוע את ההסברים המרתקים של קלאודיו מפי אליזבתה ג’יאצ’לו, יועצת אירוח ליקבים בברולו שהתלוותה לביקור ותרגמה לאנגלית. בטעימה ראשונה במרתף היקב טעמנו ממיכל נירוסטה דולצ’טו יין שולחני מזן אדום מקומי, בהמשך טעמנו ברברה טעים בעל חמיצות מרעננת ממיכל נירוסטה. הנביולו זכה לכינוי “נביולו לנגה” ע”ש אזור היין הכללי בפיימונטה וזאת מכיוון שבמקרים רבים אפשר למצוא גפני נביולו נטועים מחוץ לגבולות ברולו וברברסקו שלא היה להם שיוך. “הנביולו לנגה” של קלאודיו לא עובר סינון, יין מקסים ואלגנטיש…

המשכנו וטעמנו במרתף היקב יינות ברולו מחלקות שונות מתוך החביות הסלבוניות הגדולות והמסורתיות, לכל יין הייתה זהות שונה של ניחוחות, טעמים ואופי משל עצמן, בזכות חלקותCRU  ייחודיות שסווגו בשנות ה 50.

בחלק השני של הביקור קלאודיו הוביל אותנו למרפסת הבית בסמוך ליקב, כזו שצופה לכרמים ובחדר הסמוך טעמנו ארבעה יינות מרגשים בעלי אפיון אזורי ובשיטת ייצור מסורתית. קלאודיו למד את הכרם וייצור היין מסבו ואח”כ מאביו שנפטר. הוא מצא פערים בשיטות ייצור מסורתיות (סבו) למודרניות (אביו) והחליט להיצמד לשיטות ייצור מסורתיות הקרובות לליבו – למשל תסיסה במכלי נירוסטה ללא הוספת שמרים והשריית קליפות הנביולו במכלי נירוסטה למשך 40 ימים בשיטות ישנות שהיו נהוגות בעבר.

BAROLO CANUBI DOCG 2010

יין נהדר. קנובי זו חלקת ענבים איכותית שגדלה על אדמת חוור וטוף בברולו. השנה חמה. בוצרים 700 ק”ג לדונם. חביות סלבוניות בנפח ממוצע 4000 ליטר, התבגרות למשך 30 חודשים. היין חושף בוקה פרחוני משולב בניחוחות מתובלים וקצת חמים. ליטוף, יובש ואיזון מענגים.

BAROLO VILLERO DOCG 2010

טעים מאוד. וילרו, חלקת ענבים ייחודית שגדלה על אדמת חמר וגיר שבקסטיליונה פאלטו צפונית לברולו. השנה חמה. גפנים בנות 60. בוצרים 550 ק”ג לדונם. חביות סלבוניות בנפח ממוצע 4000 ליטר, התבגרות למשך 30 חודשים. יין אלגנטי, עם מאפייני כרם פרחוני-עשבוני. טנינים מתקתקים.

BAROLO BUSSIA DOCG 2010

חלקת ענבי נביולו שגדלים בבוסיה שבמונפורטה על אדמת חמר וגיר. שנה חמה. בוצרים 700 ק”ג לדונם. חביות סלבוניות בנפח ממוצע 4000 ליטר, התבגרות למשך 30 חודשים.

BAROLO BUSSIA RISERVA 2008

יין מקסים. ענבים מברולו שגדלו על אדמת חמר וגיר. שנת בציר – טובה במיוחד. גפנים בנות 30. 700 ק”ג לדונם. חביות סלבוניות בנפח ממוצע 4000 ליטר, התבגרות למשך 36 חודשים. יין מורכב, עשיר בניחוחות פרי, פרחים, עשבוניות ושזיפים. בחלל הפה רכות טעמים עשירה, תחושת איזון מדהימה וטנינים מלטפים. רציתי את ה “וילרו” אבל אזל. בסוף קניתי את זה, מי אמר שהחיים קלים.. .

חמישה יקבים מדהימים

BRUNO GIACOSA  יקב קטן ששוכן בכפר ברברסקו בעל איכויות יין גבוהות ותודעת שימור מסורת וטרואר עד השמיים. היינן הנלהב פרנצ’סקו וורסיו הדריך וסיפר שהיקב משתמש בטכנולוגיה חדישה במטרה לחשוף את חלקות הכרם שברשותו. למשל רוב החביות ביקב שייכות ליצרן אוסטרי, שהתאים את אופיין לחומר הגלם בכרמים ולתפיסת היקב. טעמנו שמונה יינות ייחודיים מרוזה ספומנטה ועד ברולו מחלקות נחשקות.

 G.D.VAJRA יקב מקסים שפועלות בו נפשות טובות, נמצא בכפר בברולו, משלבים ייצור יין מסורתי לצד ייצור יין מודרני. איזידורו הבן הצעיר שאירח אותנו, עבד את אדמת כרמי המשפחה בשנים האחרונות ורק לאחרונה קיבל ממשפחתו רשות לעסוק גם בייצור היין ביקב. היקב אחראי לייצור ריזלינג איכותי וראשון שיוצר בפיימונטה 1978 ועד היום, בציר 2012 שטעמנו הציג יין מינראלי ונקי. נהנינו במיוחד מברולו מכרם CERRETTA שבסרלונגה ד’ אלבה בציר 05 וגם מיין מזן מקומי ה FREISA מחוספס, חם ועשיר בטנינים.

Gaja  יקב מוביל ויוקרתי שהעלה את מוניטין יינות ברברסקו ופיימונטה על מפת העולם. היבואן שקד ובעזרתה של הילה המקסימה עזרו בתיאום אדיב בביקור שתמיד ארצה לזכור. סוניה פרנקו המדהימה הדריכה אותנו וסיפרה את סיפור היקב דרך ההיסטוריה המרתקת של ברברסקו. במהלך צעידה מלווה בהסברים בגן היקב ובמרתפיו התיישבנו לטעום שלושה יינות טעימים ומרשימים

גאיה ריי 2001, ברברסקו 2000, ברברסקו ספרס 2001.. היה מוווש..

יקב נוסף שמיובא ע”י חברת שקד הינו PRODUTTORI DEL BARBARESCO ונמצא במעלה הרחוב. אירח אותנו לוקה שסיפר על חשיבות המסורתיות וכרמי ברברסקו בייצור היין. חלק מהיינות מותססים במכלי בטון והיקב מייצר חמישה יינות ושני סוגי גראפה. חומר הגלם חשוב ליקב במיוחד ולאחרונה החלו לייצר יינות שעל תווית הבקבוק האחורי מצוין שמו של כורם מצטיין, דבר שגורם לתחרות בריאה בין הכורמים כך מספר לוקה.

יקב CERETTO הוא ביקור חובה למי שרוצה לראות גם את הצד המודרני של יקבי האזור וגם למי שלא. היקב ממוקם באלבה ומייצר מיליון בקבוקים, מתוכם 18 סוגי יין שונים ובניהם יינות ברולו וברברסקו ושני גראפות מטריפות. היקב מתהדר במסעדת מישלן ולמרות גודלו היחסי של היקב, כל יין טעים במיוחד בדגש והקפדה של הטרואר המקומי. מומלץ ביותר.