סיור יקבים בפיימונטה, איטליה

חיכינו הרבה. התאריך הגיע. נחיתה במילאנו ובהתרגשות גדולה לוחצים גז, ליקב הראשון בכפר ברברסקו  BRUNO GIACOSA.
כן ככה זה התחיל, סיור היקבים שלנו (אבי ואני) בכפרי אזור הלנגה שבמחוז היין פיימונטה שבצפון מערב איטליה, אזור בעל חשיבות היסטורית שמבוססת אדמות, חקלאות ותעשייה מקומית מסורתית.

פיימונטה, אחת מתוך 19 מחוזות יין באיטליה, נחשבת ל"שקטה" מבחינה תיירותית ובעיקר מעניינת מאוד! עשירה במסורת, ביופי טבעי ובגידול גפנים עם מסורת ארוכה של 6000 שנים. תרבות, גסטרונומיה מקומית ומגוון רחב של יינות וזנים מקומיים שלא ניתנים לחיקוי. אבל בעיקר היא ניחנת בקצב משלה, אחר.. כזה עם המון בטחון וכאילו דברים מתנהלים שם מעצמם – מתרחקת מהגלובליזציה המודרנית וקרובה להישאר אותנטית ובטוחה בעצמה.

חקלאות היין בפיימונטה בעלת חשיבות וייחודיות גבוה מאוד, משהו שהמקומיים והחקלאים ארגו במשך שנים רבות ושתוצאתו הכרה גדולה וגורפת ליינות המחוז החשוב. בפיימונטה שפירושה "למרגלות ההר", יש למעלה מ 120,000 חברות חקלאיות קטנות שמעבדות את אדמתן ולמעלה מ 50% מהקרקעות החקלאיות ממוקמות בהרים ובגבעות וליבולים הייחודיים יש כמובן איכויות גבוהות מאוד.

היסטוריה על הקצה

  • נביולו – החשוב בענבי פיימונטה, מוזכר בכתבים ההיסטוריים כזן שניטע לפני למעלה מ 2000 שנים בצפון פיימונטה והוזכר כבעל מאפיינים ברורים: מאחר להבשיל וחסין בטמפרטורות נמוכות.
  • בראשית החקלאות באיטליה, עיבדו כרמים לאורך עצים, אך בפיימונטה התקדמו ופיתחו שיטות חדשות – למשל ענב הנביולו גדל נמוך ובסמוך לאדמה, גם זנים שונים כמו ארנייז, קורטז, ברברה ודולצ'טו, האופייניים לפיימונטה, יוצרו עוד מימי הביניים אבל כיינות מתוקים.
  • המאה ה 11- מנזרים בעיקר ממונפרטו שהתעניינו בעיבוד גפנים ובמיוחד הנזירים הבנדיקטינים (שבמרכז חייהם התפילה ועבודת הכפיים) שבנחישותם מצליחים לפתח את כלכלת האזור ואת כוח העבודה המקומי על האדמות, שיצר עצמאות חדשה לכפריים, העניים ועובדי האדמה.
  • המאה ה 17-  חלקים גדולים של ה LANGHE כוסו בגפנים ורוב היין שיוצר נמכר מחוץ לגבולות פיימונטה. לאנשי האצולה היה חלק ניכר בהתפתחות הגפנים שכן באחוזות הכפר שלהם הם החזיקו בכרמים שאותם הם עיבדו.
  • המאה ה 18- שותים נביולו מבעבע ומתקתק ואפילו כיין רוזה (CHIARETTO) – אפילו תומאס ג'פרסון תיאר אותו כמבעבע, עדין ומתקתק, מי שמכיר את תכונות הנביולו מבין למה עברו לגרסה היבשה..
  • המחצית השנייה של המאה ה 18- ניסיון כושל לייצא יינות נביולו לאנגליה מכיוון שהיין לא שרד את המסע. אך בשנת 1819 הייצוא פרח הודות להעברת היין בחביות ובהמשך גם בבקבוקי זכוכית
  • 1844- תורמים ליצירת יין הברולו הראשון: הרוזן CAVOUR, המרקיז FALLETTI והמלךCARLO ALBERTO, "שלושת המיוחסים", החזיקו יועצי יין מנוסים ששיפרו את איכות גפני הנביולו, התסיסו יין בחביות קטנות והשתמשו בביסולפיט לשמירת היגיינת היין
  • במחצית השנייה של המאה ה 19- הכלכלה עולה ותורמת להתפתחות וייצור היין בפיימונטה ובכך יוצרת ביקוש ליינות איכותיים. מחקרים הביאו לנטישת כרמים וגפנים שגדלו במישור ונטיעות חדשות נערכו רק בגבעות פיימונטה. זנים שאינם רגישים למחלות תפסו יותר מקום בכרמים. קומונות חדשות כמו GATTINARA ו  GHEMMEהתפתחו
  • תחילת המאה ה 20- התעשייה בפיימונטה מתקשה בגלל עוני רב ומחלת הפילוקסרה
  • 1945- שיקום כרמים בפיימונטה בזכות גפנים עמידים למחלות שסיפקו הכרה גבוה יותר לזנים האדומים ברברה, דולצ'טו ופרייזה. שטח הכרמים של הנביולו האציל צומצם ופיימונטה הופכת למחוז היין שמספק את נפח היין הגבוה באיטליה, עד כדי כך שהאיטלקי המקומי לגם יין במידה שווה לזו של אכילת לחם.
  • שליטת מעמד האצולה בכרמים ובשטחים הוחלף בהדרגה לטובת משפחות – חברות שהפכו ליצרניות קטנות וגדולות של כרמי האזור. (מגמה שנמשכת גם היום הודות ליעילות בה ממשיכות המשפחות את השושלת ומעבירות את שרביט ייצור היין לילדיהם)
  • בסוף מלחמת העולם השנייה פיימונטה הפכה למרכז תעשייתי כלכלי מתפתח דבר שהוביל לירידה בכוח העבודה בכרמים
  • 1990- חזרה משמעותית של צעירים לכרמי הכפרים
  • בימים אלו יצרני היין בפיימונטה חווים תחרות קשה בשווקי היין המקומיים והבינלאומיים וניתן לחוש שחלק לא מבוטל של יקבים מתאמצים לשווק את יינותיהם בשיטות שלא היו נהוגות בעבר. עם זאת ביקור ביקבים המסורתיים ושורשי המסורת החזקים באזור, מספקים חוויה בלתי נשכחת של מחוז יין מופלא ועשיר.

ביקור ביקבים 

מרץ 2014. בעלי יקבים. ייננים. ושתי מדריכות יין ותיקות. כולם היו מקסימים, בעלי יכולת אירוח ורצון לספר את סיפור המקום והיינות. אני ממליץ לבקר בכל השישה כמובן, ותזכרו לתאם פגישה כחודש מראש לפחות.

בחרתי להתמקד בביקור מושלם, קסום ופשוט ביקב ג'יאקומו פנוקיו www.giacomofenocchio.com משפחת פנוקיו שבכפר ברולו, מייצרת מזה חמש דורות יינות טיפוסיים לאזור. המייסד, ג'יאקומו פנוקיו שיינותיו מיוצרים מכרמים שרכש עוד לפני שנקבעו גבולות כרמים לברולו. ניתן לומר שיקבים חשובים ובעלי שם החלו להתאגד בשנות ה50 במטרה לבדל כרמים ע"פ ניסיונם היום יומי, הם הגישו תוכניות למשרד החקלאות האיטלקי והתוצאה – אזור מחוזק שמייצר

טעימות

טעימות

יינות שזוכים לכינוי ושם ויוצרים תיירות חזקה תחת יינות מקצועיים ומרשימים. היין הראשון יוצר ב 1907 וכיום מיצרים ומנהלים את היקב המשפחתי האחים פנוקיו, אנחנו זכינו לאירוח מאחד האחים קלאודיו פנוקיו, איש צנוע, חביב במיוחד ומלא בתשוקה ליין. כרמי הקרו של היקב מהם מיוצרים כל יינות היקב שייכים למשפחת פנוקיו – בוסיה ממונפורטה ד' אלבה, קנובי בברולו ווילרו מקסטיליונה פאלטו.

התמזל מזלנו ויכולנו לשמוע את ההסברים המרתקים של קלאודיו מפי אליזבתה ג'יאצ'לו, יועצת אירוח ליקבים בברולו שהתלוותה לביקור ותרגמה לאנגלית. הטעימה הראשונה במרתף היקב נמזגה ממיכל נירוסטה והזכירה שדולצ'טו הינו יין

שולחני מקומי וכייפי, בהמשך טעמנו ברברה טעים בעל חמיצות מרעננת ממיכל נירוסטה. הנביולו שטעמנו במהלך הסיור זוכה לכינוי "נביולו לנגה" ע"ש אזור היין הכללי בפיימונטה וזאת מכיוון שבמקרים רבים אפשר למצוא גפני נביולו נטועים מחוץ לגבולות ברולו וברברסקו שלא היה להם שיוך. "הנביולו לנגה" של קלאודיו לא עובר סינון, יין מקסים ואלגנטיש…

המשכנו וטעמנו במרתף היקב יינות ברולו מחלקות שונות מתוך החביות הסלבוניות הגדולות והמסורתיות ולכל יין הייתה זהות שונה של ניחוחות, טעמים ואופי משל עצמן, הודות לחלקות ה CRU הייחודיות שסווגו בשנות ה 50.

בחלק השני של הביקור קלאודיו לקח אותנו למרפסת הבית שבסמוך ליקב שצופה לכרמים ושם בחדר סמוך התיישבנו וטעמנו ארבעה יינות מרגשים שמצוינים בהמשך. כל היינות מיוצרים בשיטה מסורתית – אפשר היה להרגיש איך טבע

קלאודיו פנוקיו. ברולו 1947. לפני הגדרת גבולות כרמים באזור ברולו

קלאודיו פנוקיו. ברולו 1947. לפני הגדרת גבולות כרמים באזור ברולו

הכרמים האיכותיים נמצא בפשטות ביינות שלו. קלאודיו סיפר שלמד את הכרם וייצור היין מסבו ואח"כ מאביו שנפטר. הוא מצא פערים בשיטות ייצור מסורתיות (סבו) למודרניות (אביו) והחליט להיצמד לשיטות ייצור מסורתיות הקרובות לליבו – למשל תסיסה במיכלי נירוסטה ללא הוספת שמרים והשריית קליפות הנביולו במיכלי נירוסטה למשך 40 ימים בשיטות הישנות.

BAROLO CANUBI DOCG 2010

יין נהדר. קנובי זו חלקת ענבים איכותית שגדלה על אדמת חוור וטוף בברולו. השנה חמה. בוצרים 700 ק"ג לדונם. חביות סלבוניות בנפח ממוצע 4000 ליטר, התבגרות למשך 30 חודשים. היין חושף בוקה פרחוני משולב בניחוחות מתובלים וקצת חמים. ליטוף, יובש ואיזון מענגים.

BAROLO VILLERO DOCG 2010

וואו טעים בטירוף! וילרו, חלקת ענבים ייחודית שגדלה על אדמת חמר וגיר שבקסטיליונה פאלטו צפונית לברולו. השנה חמה. גפנים בנות 60. בוצרים 550 ק"ג לדונם. חביות סלבוניות בנפח ממוצע 4000 ליטר, התבגרות למשך 30 חודשים. יין אלגנטי, עם מאפייני כרם פרחוני-עשבוני. טנינים מתקתקים ואלסטיים.

BAROLO BUSSIA DOCG 2010

חלקת ענבי נביולו שגדלים בבוסיה שבמונפורטה על אדמת חמר וגיר. שנה חמה. בוצרים 700 ק"ג לדונם. חביות סלבוניות בנפח ממוצע 4000 ליטר, התבגרות למשך 30 חודשים. יין פרחוני

הגיע הביתה בשלום

הגיע הביתה בשלום

ואלגנטי, טעמים יבשים, טנינים בולטים.

BAROLO BUSSIA RISERVA 2008

בינגו! ענבים מברולו שגדלו על אדמת חמר וגיר. שנת בציר – טובה במיוחד. גפנים בנות 30. 700 ק"ג לדונם. חביות סלבוניות בנפח ממוצע 4000 ליטר, התבגרות למשך 36 חודשים. יין מורכב, עשיר בניחוחות פרי, פרחים, עשבוניות ושזיפים. בחלל הפה רכות טעמים עשירה, תחושת איזון מדהימה וטנינים מלטפים. רציתי לקנות "וילרו" אבל אזל. בסוף קניתי את זה, מי אמר שהחיים קלים.. .

חמישה יקבים מדהימים ומסעדה

BRUNO GIACOSA שבברברסקו, יקב קטן בעל איכויות יין גבוהות ותודעת שימור מסורת וטרואר עד השמיים. עם זאת סיפר לנו היינן הנלהב פרנצ'סקו וורסיו, שהיקב משתמש בטכנולוגיה חדישה במטרה לחשוף את חלקות הכרם שברשותו. למשל רוב החביות ביקב שייכות ליצרן אוסטרי, שהתאים את אופיין לחומר הגלם בכרמים ולתפיסת היקב. טעמנו שמונה יינות ייחודיים וכל אחד מרגש, מרוזה ספומנטה ועד ברולו מחלקות נחשקות. יינות היקב מיובאים ע"י הג'יאקונדות.

12057 NEIVE(CN) VIA XX SETTEMBRE 52

מבחר מכובד ביותר

מבחר מכובד ביותר

G.D.VAJRA יקב מקסים שפועלות בו נפשות טובות, נמצא בכפר בברולו, הם משלבים ייצור יין מסורתי לצד ייצור יין מודרני. איזידורו הצעיר שאירח אותנו, עבד את אדמת כרמי המשפחה בשנים האחרונות ורק לאחרונה קיבל ממשפחתו רשות לעסוק גם בייצור היין ביקב. היקב אחראי לייצור ריזלינג איכותי וראשון שיוצר בפיימונטה 1978 ועד היום, בציר 2012 שטעמנו הציג יין מינראלי, נקי ויתחבב בעיקר על אוהבי הפרי שנמנעים מניחוחות פטרוליום בריזלינג שלהם מקרקעות הריין למשל. נהנינו במיוחד מברולו מכרם CERRETTA שבסרלונגה ד' אלבה בציר 05 וגם מיין מזן מקומי ה FREISA מחוספס, חם ועשיר בטנינים.

Via delle viole 25 barolo 12060

Gaja , על היקב הזה נאמר המון ועם זאת אל תוותרו על ביקור בו. חברת שקד היבואנית ובראשה הילה המקסימה עזרו בתיאום אדיב בביקור מדהים ביקב. אירחה אותנו סוניה פרנקו המדהימה שנתנה בראש את סיפור היקב דרך ההיסטוריה המרתקת של ברברסקו. במהלך צעידה מלווה בהסברים בגן היקב ובמרתפיו התיישבנו לטעום שלושה יינות טעימים ומרשימים ברברסקו 2000, sperss 2001 ו ריי שרדונה 2001 !! בליבי שמורים מקומות לזנים לבנים מרתקים, מאשר שרדונה אבל אחרי "ריי" כזה, יבוא לכם להגיד ברברסקו אני אוהב אותך!

VIA TORINO 18 12050 BARBARESCO CN

יקב נוסף שמיובא ע"י חברת שקד הינו PRODUTTORI DEL BARBARESCO ונמצא במעלה הרחוב (אחרי גאיה). אירח אותנו לוקה שסיפר על חשיבות המסורתיות וכרמי ברברסקו בייצור היין. חלק מהיינות מותססים במיכלי בטון והיקב מייצר חמישה יינות ושני סוגי גראפה. חומר הגלם חשוב ליקב במיוחד ולאחרונה החלו לייצר יינות שעל תווית הבקבוק האחורי מצוין שמו של הכורם המצטיין, דבר הגורם לתחרות בריאה בין הכורמים.

VIA TORINO 54 12050 BARBARESCO CN

יקב CERETTO הוא ביקור חובה למי שרוצה לראות גם את הצד המודרני של יקבי האזור, היקב ממוקם באלבה ומייצר מליון בקבוקים בשנה, מתוכם 18 סוגי יין שונים ובניהם יינות ברולו וברברסקו ושני גראפות מטריפות. יש לו גם מסעדה מעוטרת כוכבי מישלן ולמרות תחושת המסחריות והגודל, כל יין טעים במיוחד ובעל הקפדה ואופי של מאפייני הטרואר המקומי. מומלץ בחום!!

LOCALITA SAN CASSIANO 34 12051 ALBA CN

« קודם הבא »
  • אנחנו
  • הדרכות יין
    • סדנאות והרצאות
    • קורסי יין
    • סיורי יקבים
  • גלריה
    • תמונות
    • לקוחות
  • שיח יין
  • צרו קשר

עדכונים

  • 'יינות ומקומות' סיור יין מתחת לאדמה בתל אביב
  • סדנת יין לפורים
  • הרמת כוסית לחג – לראש השנה
קראו עוד

הירשמו לעדכונים

גפן ותאנה-הדרכות יין איכותיות. מושב סלעית. 09-7720077, 052-3608088, info@gefenveteena.co.il   עיצוב : מורדי    Google+   בניית אתרי וורדפרס